Ben jij zzp’er en eigenaar van een eenmanszaak? Dan is het ook voor jou mogelijk om personeel aan te nemen! Hier komt alleen wel het een en ander bij kijken. Ben jij ondernemer en benieuwd hoe je deze stap kan zetten, lees dan vooral verder!

Mogelijkheden personeel aannemen met een eenmanszaak

Onder ondernemers met een eenmanszaak heerst vaak de gedachte dat het niet mogelijk is om personeel in dienst te nemen, maar dit kan zeker. Zzp’er of freelancer zijn namelijk geen rechtsvormen. Vaak ben je als een zzp’er eigenaar van een eenmanszaak maar dit hoeft niet zo te zijn. Eenmanszaak betekent namelijk simpelweg dat één iemand de baas is en dus alleen de bedrijfsbeslissingen neemt.

Zzp’er naar zmp’er

Wanneer je als zelfstandige personeel aanneemt, veranderen er een aantal zaken. Ten eerste ben je geen zelfstandige zonder personeel (zzp) meer, maar een zelfstandige met personeel (zmp). Verder ben je nu ook werkgever en krijg je te maken met nieuwe regelgeving. Denk hierbij o.a. aan loonadministratie, de arbeidstijdenwet, de wet uniformering loonbegrip (premie en verzekeringen) en cao’s met algemeen verbindendverklaring.

De stap naar werkgever

Werkgever worden kan best veel werk vergen, helemaal als dit nieuw voor je is. Dit terwijl je vaak juist personeel aan wil nemen om voor jou de werkdruk wat lichter te maken. Je hebt als zzp’er een aantal mogelijkheden om de capaciteit van jouw onderneming uit te breiden. Zo kun je ervoor kiezen om personeel in loondienst aan te nemen, maar heb je ook de mogelijkheid om jouw juridisch werkgeverschap uit te besteden aan een externe partij. Hieronder de verschillende mogelijkheden op een rijtje:

Uitzendkracht

Wanneer je er voor kiest personeel in te huren via een uitzendbureau zorgt het uitzendbureau voor de werving van een medewerker die bij jouw opdracht past. Verder heb je ook niet te maken met verloningen, arbeidscontracten, verdere salarisadministratie en pensioenregelingen. Het uitzendbureau neemt deze taken uit handen en zo houdt jij meer tijd vrij voor jouw werkzaamheden en het opleiden van jouw personeel.

Payrolling

Een payrollbedrijf neemt het juridisch werkgeverschap uit handen. Je bent als ondernemer wel zelf verantwoordelijk voor het werven en selecteren van personeel, het bepalen van het salaris en het voeren van functioneringsgesprekken. Het payrollbedrijf is uitlener van de werknemer en jij als ondernemer bent inlener en de functionele werkgever van de werknemer. Het voordeel van payrolling is dat het payrollbedrijf alle wettelijke verplichtingen die komen bij het werkgeverschap uit handen neemt. Net zoals bij uitzenden regelt het payrollbedrijf de verloning, doorbetaling bij loon, pensioen, salarisadministratie, etc.

Inhuren zzp’er

Als zzp’er kun je er ook voor kiezen een andere zzp’er in te huren. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt een zzp’er rechtstreeks inhuren zonder tussenpartij of via een intermediair of payrollbedrijf. Het inhuren van een zzp’er biedt vaak een flexibele oplossing voor ondernemers. Zorg ervoor dat je hier goede afspraken over maakt met elkaar en dit vastlegt in een overeenkomst.

Loondienst

Verder kun je ook personeel in loondienst nemen. Dit biedt voor jou als werkgever vaak een oplossing op de langere termijn. Je kunt iemand in flexibele of vaste dienst nemen. Voorbeelden van een flexibel contract zijn: een min/max-contract en een nul-urencontract. Bij het in dienst nemen van personeel komen verschillende administratieve verplichtingen kijken, het is belangrijk je hier goed in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *