Het is als ondernemer ontzettend belangrijk om in kaart te brengen wie jouw doelgroep is. Veel ondernemers maken in het begin de fout zich te richten op iedereen, hoewel je doelgroep dan breed is werkt dit vaak averechts. De volgende punten kunnen jouw helpen jouw doelgroep concreet voor ogen te krijgen.

Specifiek zijn

Het lijkt vaak handig om vrij algemene doelgroep te kiezen zodat je zoveel mogelijk mensen bereikt, maar het tegendeel is waar. Als je weet wie jouw potentiële klanten zijn en waar zij zich bevinden, kun je deze groep veel beter bereiken en dat vergroot het succes van je bedrijf. Denk na over wie jouw klant is, waar zij zich bevinden en welke toegevoegde waarde jouw product hen kan bieden.

Klantenanalyse

Aan de basis van het bepalen van je doelgroep ligt de klantenanalyse. Het doen van een klantenanalyse helpt je bij het verkrijgen van inzicht in wie je doelgroep is. Een klantenanalyse kun je doen aan de hand van de volgende stappen:

Segmenteren

Segmenteren is het indelen van de markt in herkenbare groepen. Door te segmenteren breng je de algemene kenmerken je doelgroep in kaart. Durf hierin specifiek te zijn. Segmenteer je doelgroep op persoonskenmerken als: leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, huwelijkse staat, regio, inkomsten, beroepsgroep, sociale klasse, etc.

Kijk hierin welke zaken relevant zijn voor jouw bedrijf, maar probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Als je klanten bedient op de zakelijke markt, kun je in plaats van persoonskenmerken, zakelijke kenmerken gebruiken als: bedrijfsgrootte, branche, regio, etc.

Subdoelgroepen bepalen

Soms richt je je als bedrijf op een zeer specifieke doelgroep, maar vaak zijn er binnen jouw doelgroep ook nog subdoelgroepen of deelmarkten te onderscheiden. Het kan bijvoorbeeld dat jouw product zowel aantrekkelijk is voor scholieren, studenten en ouders. Of dat jouw doelgroep bestaat uit mannen en vrouwen, maar je deze wel op een hele andere manier moet bereiken.

Persona’s

Om jouw (sub)doelgroep(en) een gezicht te geven kun je persona’s ontwikkelen. Een persona is een personificatie van een potentiële klant. Vaak maak je een tot drie persona’s, afhankelijk van het aantal subdoelgroepen waar toe jij je richt. Een persona maakt het makkelijker je te richten tot een specifieke doelgroep.

Concurrentie

Kijk ook eens naar jouw concurrenten, of beter gezegd: concullega’s. Tot welke doelgroep richten zij zich? Is dat wel de juiste doelgroep? Kun je hier lessen uit trekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *