Je bent eruit! Je wil graag je eigen bedrijf beginnen! Maar wat komt daar allemaal bij kijken en waar begin je? In deze blog nemen we je in 6 stappen mee in de start van jouw zaak.
Misschien wel het belangrijkste van allemaal: het maken van een ondernemingsplan (ook wel business plan). In dit document zet jij alles wat in je hoofd zit in concrete stappen op papier. Welke rechtsvorm krijgt je bedrijf en wat wordt je bedrijfsnaam bijvoorbeeld?
Denk ook eens na over jouw doelgroep, wie worden jouw klanten? Is de branche helemaal nieuw voor je? Verdiep je dan ook in de ontwikkeling in jouw branche, zo weet je wat er speelt. Breng daarnaast ook je concurrenten in kaart, zodat je weet hoe groot je concurrentie is en waar zij zich bevinden.
Het is belangrijk om als ondernemer marktonderzoek te doen zodat je weet wie je concurrenten zijn en waar je potentiële klanten zich bevinden. Verder is het belangrijk een strategie voor je bedrijf op te zetten, daarin kun je onder andere nadenken over wie jouw doelgroep is, hoe je de doelgroep wil bereiken en wat de missie en visie van jouw bedrijf zijn.
Je wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van start met je bedrijf, maar het is belangrijk om deze stap niet over het hoofd te zien. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt staat de basis van je bedrijf namelijk vele malen sterker en vergroot je de kans op succes van jouw onderneming.
Verder is het belangrijk om na te denken over de rechtsvorm voor jouw bedrijf. Wil je jouw zaak bijvoorbeeld inschrijven als eenmanszaak, vof of BV? De keuze hierin hangt af van meerdere aspecten: ga je bijvoorbeeld samenwerken met anderen of werk je alleen? Verder spelen financiële, fiscale en juridische gevolgen hierin een belangrijke rol.
Zet op papier welke financiële middelen je nodig hebt voor de start van je bedrijf. Zo heb je inzicht in het startkapitaal dat jij in je bedrijf moet investeren. Heb jij deze middelen zelf of moet je ten rade gaan bij een externe geldverstrekker? Er zijn verschillende mogelijkheden om je startkapitaal bij elkaar te sprokkelen, denk aan: een zakelijke lening bij een bank, vrienden en familie, crowdfunding, maar ook subsidies van de overheid of van de gemeente.
Het is belangrijk om te checken of je de juiste vergunningen op zak hebt voor het starten van jouw onderneming. Check o.a. de regels en eisen waaraan jouw onderneming moet voldoen vanuit jouw branche. Daarnaast kan het zijn dat je met bepaalde milieuvoorschriften te maken hebt, dit kun je checken bij jouw gemeente. Ook als je vanuit jouw woonhuis werkt, kan het zijn dat je moet voldoen aan bepaalde regels.
Waar ga je jouw werkzaamheden verrichten? Je kan als ondernemer vanuit huis aan de slag gaan of je kunt een bedrijfspand huren of kopen. Wat jouw keuze hierin wordt is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die jij uitvoert, de grootte van jouw bedrijf, etc.
Voor welke locatie je ook kiest, het is altijd belangrijk om te checken aan welke regels de locatie moet voldoen volgens o.a. jouw brancheorganisatie, maar ook volgens het bestemmingsplan.
Een essentieel onderdeel van het starten van een eigen bedrijf is natuurlijk het bedenken van een bedrijfsnaam. Misschien heb je deze al lang verzonnen, check dan of deze naam nog beschikbaar is in het Handelsregister. Nog geen naam bedacht? Zorg dat je bedrijfsnaam goed te onthouden is en kies voor een pakkende naam.
Jouw logo en huisstijl bepalen voor een groot deel de uitstaling van je bedrijf. Denk dus goed na over wat je wilt uitstralen naar jouw doelgroep en welke kleuren en lettertypes hier bij passen.
Als je een eigen bedrijf wil beginnen, is het belangrijk dat je je inschrijft bij de KvK. Dit doe je vaak al voordat je start met je bedrijf, maar kan tot uiterlijk één week na de start van je bedrijf. Je maakt een afspraak op een KvK kantoor bij jouw in de buurt, via de website van de KvK. Tijdens deze afspraak wordt jouw inschrijving in het Handelsregister geregeld. Het is belangrijk dat je hiervoor een geldig legitimatiebewijs meeneemt. De inschrijving kost eenmalig €50,-.
Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je direct je KvK-nummer. Verder ontvang je ongeveer een week na inschrijving per post je btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst.
Het openen van een zakelijke rekening is vaak handig om te voorkomen dat jouw privé-administratie en zakelijke administratie door elkaar heen lopen. Zo houdt je goed overzicht over jouw uitgaven en inkomsten. Het duurt vaak wel even voordat je daadwerkelijk gebruik kunt maken van je zakelijke rekening, houdt er dus rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat je de rekening echt kan gebruiken.
Als je een eigen zaak wil beginnen ontkom je er niet aan: het bijhouden van je administratie. Het is handig om dit direct goed bij te houden, om je belastingaangifte niet moeilijker te maken dan het is. Je kunt je administratie zelf doen, maar je kunt deze werkzaamheden ook uitbesteden. Verder is het belangrijk je facturen en bonnen goed te bewaren, je hebt als ondernemer namelijk een bewaarplicht van 7 jaar voor deze documenten.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling voor ondernemers tot 20.000 omzet per jaar. Met de KOR-regeling ben je vrijgesteld van btw, je hoeft dus geen aangifte meer te doen en je kunt ook geen belasting meer terugvragen over gemaakte kosten. De KOR behoud je op deze manier van een hoop administratieve rompslomp. Onderzoek daarom als ondernemer goed of jij gebruik kan en wil maken van deze regeling. Als je veel grote uitgaven moet doen, kan het zijn dat het voor jou gunstiger is om géén gebruik te maken van de KOR.
Door je te verzekeren, kun je jezelf beschermen tegen bepaalde risico’s die je als ondernemer loopt. Jouw persoonlijke verzekeringen gelden namelijk niet voor je onderneming. Het is dus belangrijk dat je als ondernemer zakelijke verzekeringen afsluit om je bedrijf te verzekeren. Denk o.a. aan verzekeringen voor de inboedel, ziekte- en arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand, aansprakelijkheid en pensioen. Jij beslist als ondernemer zelf welke aanvullende verzekeringen je wel of niet nodig denkt te hebben.
Voor het afsluiten van verzekeringen kun je terecht bij verschillende partijen. Om informatie op te doen over meest geschikte mogelijkheden voor jou kun je terecht bij een (onafhankelijke) assurantieadviseur. Let op: heb je de financiering voor jouw onderneming via de bank geregeld, dan kan de bank soms verplicht stellen je verzekeringen daar af te sluiten.
Naast een fysieke locatie, is het belangrijk om als bedrijf online aanwezig te zijn. Zo kunnen jouw potentiële klanten je vinden. Je kunt zelf een website maken of een website laten maken door een bureau. Verder kun je jouw bedrijf aanmelden bij Google Mijn Bedrijf, zo ben je o.a. zichtbaar in Google Maps en kunnen jouw klanten reviews achterlaten over jouw diensten. Zorg daarnaast voor zichtbaarheid op de sociale media kanalen die relevant zijn voor jouw bedrijf, denk bijv. aan Instagram, Facebook, LinkedIn.