Vanaf begin 2020 zijn de regels omtrent de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd. Als je omzet exclusief btw als ondernemer onder 20.000 euro blijft, kun je je aanmelden voor deze regeling. Je hebt dan recht op btw-vrijstelling. Er zijn geen eisen aan de rechtsvorm die je als ondernemer moet hebben om met de KOR mee te doen.
De KOR is een vrijwillige regeling. Je kan als ondernemer zelf beslissen of je mee wil doen of niet. Meld je je aan voor de KOR: dan doe je automatisch voor minimaal 3 jaar mee met de regeling. Je kan je aanmelden voor de KOR tot vier weken voor de start van een nieuw belastingtijdvak. Veel ondernemers vragen zich af of het voor hen verstandig is om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. Hieronder lees je wat voor jou de voordelen en de nadelen kunnen zijn.
Wanneer wél meedoen KOR-regeling: de voordelen
De KOR-regeling kan voor startende ondernemers veel voordeel bieden, met name omdat het een hoop administratieve verplichtingen wegneemt. Wanneer is het voor jou wél interessant om deel te nemen aan de KOR:
Omzet exclusief btw onder €20.000
Je kunt je alleen aanmelden voor de KOR als je omzet in een belastingjaar onder de 20.000 euro blijft. Als je tussentijds de grens van 20.000 overschrijdt of besluit om te stoppen met de regeling mag je hier 3 jaar niet meer aan mee doen.
Minder administratie
Wanneer je je hebt aangemeld voor de KOR, krijg je vrijstelling voor het doen van belastingaangifte en de verdere administratieve verplichtingen die daar bij horen. Je hoeft dus geen btw meer te berekenen en je kan ook geen btw meer terugvragen. Dit betekent voor jou dat je minder administratieve lasten hebt.
Ook kun je je klanten een scherpere prijs bieden, je hoeft de prijs immers niet meer te verhogen met het btw-percentage. Dit voordeel geldt echter alleen als jouw klanten consumenten zijn. Voor zakelijke klanten maakt het wegvallen van de btw geen verschil, zij kunnen dit immers al terugvorderen bij de belastingdienst.
Wanneer niét meedoen KOR-regeling: de nadelen
Hoewel de KOR-regeling je een hoop administratieve rompslomp kan schelen, kunnen er ook nadelen aan de regeling kleven voor jou als ondernemer.
Je maakt veel grote investeringen
Wanneer je deelneemt aan de KOR-regeling verlies je de mogelijkheid om btw terug te vragen. Dit hoeft geen financieel nadeel te vormen, maar wanneer je veel grote investeringen moet doen voor jouw onderneming kan dit onvoordelig uitpakken. Soms is je omzet als startende ondernemer misschien nog niet zo hoog, maar moet je wel veer investeringen in nieuwe apparatuur doen. Het kan dan slim zijn om de afweging te maken niet mee te doen met de KOR.
Wisselende omzet
Heeft jouw onderneming te maken met een sterk wisselende omzet, waardoor jij het ene jaar wel onder de 20.000-drempel zit en het andere jaar niet. Dan kan het verstandig zijn om je niet aan te melden voor de KOR. Mocht je de grens van 20.000 namelijk wel overschrijden in een bepaald kalenderjaar, dan kun je 3 jaar lang niet meedoen. Het is niet mogelijk om per jaar te beslissen.